Historien om Sindal lufthavn

Profilbillede
dato

Sindal Lufthavn er en kommunalt ejet flyveplads, der ligger ved Sindal mellem Frederikshavn og Hjørring.

Denne Lufthavn blev etableret i 1976 og drevet af Hjørring og Frederikshavn Kommune, men Frederikshavn trak sig som medejer af lufthavnen i 2012.

Lufthavnen hører derfor under Hjørring kommunes Teknik & Miljø-afdeling og har Hjørrings borgmester som øverste chef.

På flyvepladsens område er der en del hangarer, som fortrinsvis benyttes af klubber og firmaer, der har tilknytning til pladsen.

Ligeledes kan pladsen benyttes om vinteren, hvor der udføres vinterbekæmpelse ved behov.

Der er mulighed for tankning på flyvepladsen.


Foto: Sindal Lufthavn med fly 

Faste brugere af pladsen kan få kort til selvbetjening, og betaling kan foretages med betalingskort i åbningstiden.

Flyvepladsens 1199 meter lange og 30 m brede startbane er lavet af asfalt og har banenumrene 08 i den vestlige ende og 26 i den østlige ende.

Der er ILS Instrument Landings system , som består af radiosendere nær en lufthavns landingsbaner, hvis signaler opfanges af modtagerudstyr i flyvemaskinerne og dér hjæper piloten med at holde den tilsigtede indflyvningsrute på det sidste stykke af flyvningen inden landingen.

Betegnelsen "instrument" hentyder til, at systemet kan bruges i dårlig sigtbarhed, som tvinger piloten til at "flyve efter instrumenter" frem for at orientere sig ved at se ud ad vinduet. En ILS bruges således kun, når en flyver er underlagt instrumentflyveregler.

Instrumentlandingssystemet, ILS, hjælper under hele indflyvningen med tre oplysninger: Signaler fra antenner for enden af landingsbanen ... med en samplaceret localizer og GP (navigation) og derudover en et DME-anlæg, (driftssikkert animationsanlæg)

Der findes desuden brændstofanlæg til forskellige slags brændstof samt et mindre flyværksted og hangar.


Foto: Start- og landingsbane ved Sindal Lufthavn.

Med hensyn til Radiokommunikation, er der til flyvepladsen knyttet en bestemt radiokanal på frekvensen 118,75 MHz; en frekvens, som primært bruges af de fly, der flyver til og fra lufthavnen til at orientere hinanden om deres tilstedeværelse og hensigter.

Når flyet kommer tæt på banen, kan piloten få visuel assistance fra en opstillet projektør ved siden af landingsbanen, som giver indikation af, om man ligger for højt eller for lavt på indflyvningen.

Indenfor lufthavnens åbningstider vil tårnet være bemandet med en person, som vejleder trafikken til og fra lufthavnen. Udenfor åbningstiderne beflyves lufthavnen som en ubemandet flyveplads i luftrumsklasse G.

 (Luftrumsklasse G er ukontrolleret luftrum og modtager udelukkende flyveinformationstjeneste, herunder trafikinformation om anden lufttrafik).

Flyvepladsen har ingen faste ruteflyvninger og en af de faste brugere af lufthavnen er Sindal Flyveklub

Lufthavnen er velegnet til propelfly, jetfly, helikoptere, erhvervsflyvning m.m. - både indenrigs og udenrigs. Flyvepladsen fungerer som lufthavn i åbningstiden, og udenfor åbningstiden fungerer pladsen som selvbetjent flyveplads, hvor der kræves tilladelse for selvbetjening.

Der er timedrift på InterCity togstrækninger og motorvej tæt ved. Der er busforbindelser til Hjørring og Frederikshavn.

Kilde: Birgitte Meyer