Sindal Mølle - Sindals velbevarede vartegn, takket være lokale ildsjæle

Profilbillede
dato

I udkanten af Sindal ligger byens ældste erhvervsbygning - nemlig Sindal Mølle. Den blev oprindeligt opført i Fjeldsted i 1820, men blev i 1872 sten for sten flyttet til Sindal. 

Det skete i forbindelse med indvielsen af byens jernbanestation i august 1871. Her blev købmand Svend Munck informeret om fordelen ved at investere i ejendomme, hvorfor han, efter mølleren i Fjeldsted afgik ved døden, opkøbte møllen og flyttede den til Sindal. 


Foto: Arkiv.dk / Sindal Mølle set fra jernbanen

Møllen, som siden opførelsen har stået som byens vartegn, blev indtil 1900 drevet af ansat arbejdskraft da Munck ikke selv arbejdede som møller. 

Driften var efterfølgende meget ustabil, grundet adskillige skift af ejer. Men i 1912 blev en mand ved navn Niels Poulsen Nielsen møller på stedet, og drev møllen helt indtil hans død i 1921. 

Under hans tid som møller foretog hans sig et par opgraderingeringer. Eksempelvis installerede han en petroleumsmotor, som gjorde det muligt for møllen at køre selvom der ingen vind var. 

Niels Poulsen Nielsen døde på tragisk vis i en arbejdsulykke i et forsøg på at stoppe møllen. Efterfølgende kunne man begynde at mærke konsekvenserne af industrielle møller, som langsomt begyndte at udkonkurrere kundemølleriet. 

Grundet denne udvikling måtte den daværende møller opgive og overdrog i denne sammenhæng Sindal Mølle til Aksel Sørensen i 1945. Efter blot et par år med at drive møllen, besluttede Sørensen sig for at renovere bygningen.


Foto: Arkiv.dk / Sindal Mølle før renovering

Hertil opførte han lagerbygning, servicestation og vaskehal, hvortil Sindal Mølle i årene efter blev brugt som Falck station.

Møllen var dog ved at være gammel og i slutning af 80’erne begyndte Sindal Mølle for alvor at vise tegn på forfald. Er par år efter udgav Kulturstyrelsen en liste over bevaringsværdige bygninger, hvor Sindal Mølle dog ikke var at finde. 

Derfor indså de lokale i Sindal, at de var nødt til at tage sagen i egen hånd. De måtte redde den gamle og forfaldne mølle, der bl.a. Stod uden vinger. 

I årene mellem 1996-2005 arbejdede “Møllens Venner” og Foreningen Sindal Mølle på en plan for at restaurere den gamle og faldefærdige mølle. Dog måtte de næsten opgive grundet økonomiske utilstrækkeligheder. 


Foto: Arkiv.dk / Sindal Mølle i dag

Her kommer Realdania ind i billedet, da de, som de mange lokale ildsjæle, fandt det nødvendigt at bevare Sindal Mølle. I de sidste 14 år har en gruppe lokale ihærdigt arbejdet for at renovere bygningen, som i dag styrker det historiske lokalmiljø. 

Kilde: Arkiv.dk